Duurzame dozenproducent brengt wereldprimeur naar Brabant.

“Met de komst van ’s werelds beste dozenmaakmachine kunnen we in één slag innoveren én verduurzamen.”

Persbericht | Bladel, 8 april 2022

Duurzame dozenproducent Fris Karton brengt wereldprimeur naar Brabant

“Met de komst van ’s werelds beste dozenmaakmachine kunnen we in één slag innoveren én verduurzamen.”

Na maanden van voorbereiding is het bijna zover. Duurzame dozenproducent Fris Karton, gevestigd in het Brabantse Bladel, verwelkomt binnenkort hét paradepaardje onder de dozenmaakmachines. Met de komst van ’s werelds eerste EMBA 295 QS Ultima speelt het familiebedrijf tegelijkertijd in op de enorme vraag naar kartonnen verpakkingen én de duurzame wensen van klanten. Daarnaast levert de maar liefst vijftig meter lange machine een enorme milieubesparing op.

“EMBA is één van de beste machinemakers ter wereld, als het om de productie van dozen gaat,” vertelt Rob Smets, eigenaar van Fris Karton. Mede daarom is de Brabantse producent en leverancier van golfkartonnen verpakkingen terecht trots dat zijn bedrijf in Bladel de eer heeft om ’s werelds allereerste EMBA 295 QS Ultima te lanceren. Smets: “Dit is echt de Rolls-Royce onder de dozenmaakmachines.”

Non-crush-techniek

Hoe dat precies zit, legt Smets uit. “Het zit hem vooral in het non-crushing-systeem van de EMBA 295 QS. De meeste machines maken gebruik van intrekwalsen om kartonnen platen tijdens het proces te transporteren, met als gevolg dat het golfkarton geplet wordt. Als dat gebeurt, verliest het golfkarton kracht en stevigheid. De 295 QS gebruikt een gepatenteerde vacuüm-techniek, waardoor het crushen (pletten) wordt voorkomen. Hierdoor kunnen we golfkarton met een lager grammage inzetten in de productie van onze verpakkingsdozen.” Door de aanschaf van deze gloednieuwe machine zal Fris Karton de grondstofinzet met maar liefst vijftien procent verminderen en de papierkosten zullen flink teruglopen.

Daarnaast gebruikt deze machine veel minder inkt en water, terwijl de bedrukbaarheid van de dozen beter is dan ooit. Smets: “Eerder produceerden we zo’n 75.000 verpakkingen per dag, maar met de 295 QS in huis wordt dat aantal verdrievoudigd, omdat hij de complete productielijn van een doos uitvoert. Ook kan de machine 18.000 kartonnen platen per uur verwerken, met een maximale afmeting van 1150 x 2900 mm. Voor klanten die een kleiner doosformaat wensen, kunnen we de machine omschakelen in DualBox mode, waarbij er twee kleinere dozen tegelijk geproduceerd worden in één cyclus. Voor de beeldvorming: dit zijn 27.000 sheets per uur. De 295 QS kan dus enorm flexibel ingezet worden, terwijl de productiesnelheid in alle facetten ongekend is.”

Duurzame dozenproducent

Met de komst van de 295 QS wordt het moderne machinepark van Fris Karton in één klap met maar liefst vijftig meter – want zo groot is de machine – uitgebreid. “Het kost wat ruimte, maar gaat ons én onze klanten ook heel veel opleveren. Daarnaast ben ik enorm trots dat we op deze manier een gigantische stap in de verduurzaming van ons bedrijf maken. Iets waar we ons al jaren hard voor maken. Het milieu staat bij ons hoog in het vaandel. Zo worden er binnenkort zonnepanelen op het dak van onze fabriek geplaatst en daarnaast maken we al onze golfkartonverpakkingen van NEXT Generation golfkarton dat 100 procent recyclebaar is. In combinatie met de splinternieuwe EMBA-machine kunnen we als dozenproducent en dozenleverancier écht het verschil maken.”

Contact

Fris Karton produceert en levert al ruim 35 jaar golfkartonnen verpakkingen, met oog voor duurzaamheid, voor uiteenlopende producten voor klanten in Nederland en België. Alle op maat gemaakte verpakkingen van dit Brabantse bedrijf worden in eigen huis met veel zorg en toewijding geproduceerd.

Voor meer informatie of een afspraak om de nieuwe aanwinst met eigen ogen te bekijken, neem contact op:
Fris Karton
Tel: +31 (0) 497 38 62 87
E-mail: verkoop@friskarton.nl
Website: www.friskarton.nl