Deze machine kan álles

Over hoe techniek het leven van een medewerker zoveel makkelijker kan maken, vertelt Kwint Witteveen. Hij is specialist van de allernieuwste machine: de EMBA 295; het paradepaardje onder de dozenmakers. De machine spuugt kant-en-klare dozen uit met een snelheid waar Kwint nog altijd serieus van onder de indruk is.

De EMBA 295

De grootste verandering is dat de machine die we eerst hadden alle handelingen deed die de EMBA 295 doet, maar in een veel trager tempo. De machine stopte voor elke bewerking en daarmee schoot het niet echt op. De EMBA 295 houdt de platen constant in beweging, wat dus een enorme tijdswinst oplevert.

De capaciteit van de machine zit verborgen in de naam: 295. In deze machine gaat plaatmateriaal – golfkarton natuurlijk – van maximaal 300 centimeter en er gebeurt inwendig van alles zodat aan de achterkant dozen op een pallet gestapeld worden, die zowel gestanst, gevouwen, bedrukt en gelijmd zijn. En dat alles met een snelheid waar je akelig van wordt: 30.000 dozen per uur.

We werken met vijf personen aan deze machine. Aan de voor- en achterkant is een heftruckchauffeur bezig met het aan- en afvoeren van plaatmateriaal en eindproduct. Aan de machine staan drie medewerkers om de voortgang in de gaten te houden. In principe is de EMBA 295 computergestuurd maar een paar extra ogen zijn altijd nodig. Bij de afdeling Voorbereiding zorgen ze ervoor dat de tekeningen gemaakt worden die voldoen aan de vragen van de klant. Zij adviseren de klanten en maken de digitale tekeningen waarmee wij de machine aansturen.

Er is veel veranderd met de komst van de EMBA 295. Sowieso de snelheid maar ook fysiek is het werk een stuk aantrekkelijker geworden. Het werk is makkelijker geworden, in vele opzichten. Voor de klanten is deze machine ook goed nieuws want elke tijdsbesparing bij ons levert een kostenbesparing voor hen op.

De productiecapaciteit heeft een enorme boost gekregen door de EMBA 295. We zijn er trots op met deze investering onze klanten nog beter van dienst te kunnen zijn.