Veiligheid kost geld; een mensenleven is onbetaalbaar

Binnen Fris Karton is Patrick Lauwers degene die je alles kunt vragen over veiligheid. Als hij eenmaal begint te vertellen over dit onderwerp, is hij niet meer te stoppen. Prachtig, het enthousiasme dat hij inzet om zijn collega’s een veilige werkplek te geven en iemand in huis te hebben die precies weet wat er moet gebeuren in noodsituaties.

Patrick Lauwers

Verdiepen in veiligheid

“Ik weet nog precies het moment dat ik deze taak kreeg”, blikt hij terug. “In 2015 was er een flinke brand bij onze buren en ik deed wat ik kon om assistentie te verlenen bij het bestrijden van de brand. Op de één of andere manier wist ik precies wat ik wel en niet moest doen. Dat viel op bij het management en kort daarna kreeg ik de vraag of ik me wilde verdiepen in het stukje veiligheid bij Fris Karton. Het begon met de opleiding tot BHV’er die ik samen met twee andere collega’s deed. Inmiddels ben ik Veiligheidskundige en ga ik op dat gebied nog een vervolgstudie doen. Dat ik een EHBO-diploma heb, spreekt voor zich.”

Het begint met een opgeruimde werkplek

Patrick richt zich als preventiemedewerker vooral op het voorkomen van ongevallen en calamiteiten. “Preventie begint met een opgeruimde werkplek”, vindt hij. “Als je zorgt dat je overal bij kunt, nergens overheen hoeft te stappen en de machines kent, heb je al een voorsprong. Het eerste wat ik doe als er nieuwe medewerkers in dienst komen, is een korte maar duidelijke uitleg over veiligheid. Waar zit de noodstop op elke machine, waar verzamelen we buiten in geval van een calamiteit en waar hangen de haspels en brandblussers?”

Toolbox-praatje

Een aantal keer per jaar houdt Patrick een kort praatje over een bepaald veiligheidsthema. “Ik wil af van de ‘O ja’. Dat collega’s alleen achteraf weten wat ze moesten doen. Ik wil dat het automatisme wordt en dat ze vanuit kennis kunnen reageren. Dat ze niet hoeven te zoeken naar een brandblusser, maar er meteen naartoe kunnen lopen. Het lijkt heel klein maar in geval van nood, kan het levens redden. Zo’n ‘toolbox-praatje’ kan ook gaan over tillen, want dat draagt bij aan veilig werken.”

RIE

Vanuit de arbeidsinspectie worden eisen gesteld aan veiligheid. “Elk bedrijf kent wel de Risico-Inventarisatie en Evaluatie. Die heb ik voor Fris Karton opgesteld en ik hou toezicht op de naleving van de regels en afspraken. Kijk, ik maak de regels niet en ik ben geen politieagent, maar ik neem mijn taak om mijn collega’s meer bewustwording te geven, wel heel serieus.”

Een mensenleven is onbetaalbaar

Bij Fris Karton heerst een open cultuur. “Het is mijn functie om collega’s aan te spreken op mogelijk onveilig handelen maar we kunnen het allemaal tegen elkaar zeggen. Als het om veiligheid gaat, is het altijd positief bedoeld; we hebben het beste met elkaar voor. Het is goed om te ervaren dat veiligheid bij Fris Karton heel serieus genomen wordt; dat er geïnvesteerd wordt in maatregelen die de veiligheid bevorderen. Weet je wat het is? Veiligheid kost geld, maar een mensenleven is onbetaalbaar.”